Profesyonel desteğiyle mobilyalara yepyeni bir görünüm kazandıran yaş boya, birbirinden farklı yüzeylerde kullanıma uygundur. Eskiyen mobilyaların görünümünü tamamen değiştirmek için etkili bir seçenek olan yaş boyama tekniklerinde elektrostatik ve manuel uygulamalar tercih edilir. Tüm yüzeylere uygulanabilen yaş boyama işlemlerinin detayları ve merak edilen sorular, yazımızda başlıklar hâlinde detaylandırılmıştır.
Yaş Boya Nedir?
Metal, ahşap ve plastik bazlı tüm yüzeylerin görünümünü yenilemek için kullanılan ve ıslak forma sahip olan ürünler yaş boya şeklinde adlandırılır. Farklı yüzeylerde kolaylıkla tutunabilen yaş boya su, solvent ya da akrilik bazlı olarak çeşitlere ayrılır.
Epoksi ve kızılötesi içerikli boyalarla da karıştırılabilen yaş içerikler, manuel ya da elektrostatik şekilde uygulanabilir. Yaş boyamanın gerçekleştirilmesi için özel sistemli püskürtme tabancaları ve kabinler tercih edilir.
Püskürtme tabancası yerine fırça, rulo ve sünger gibi aparatlar kullanılarak da boyama işlemi gerçekleştirilebilir. Mobilyalara mağazadan yeni çıkmış görünümü kazandıran yaş boya çeşitleri, geri dönüşüme destek verir.
Daha fazla bilgi için Yaş Boya Uygulaması yazımızı okuyunuz.
Yaş Boya Nasıl Yapılır?
Yaş boya uygulamasında manuel ve otomatik sistemler kullanılır. Fırça ve rulo gibi elle kullanılan aletler, evde ya da atölyede gerçekleştirilen yenileme çalışmalarında tercih edilir. Aynı zamanda profesyonel ve hızlı bir sonuç almayı sağlayan boya tabancaları da bu işlemde sıklıkla kullanılır
Püskürtme tabancası ile gerçekleştirilecek her işlemde ürünler yaş boya kabini içine alınır. Manuel ya da düz püskürtme işlemi ile gerçekleştirilen toz boya işlemlerinde ise aşağıdaki detaylara dikkat edilir:
- Uygulama yapılacak yüzeyin boyayı tutacak sertlikte ve emicilikte olması gerekir.
- Boyanacak mobilyaların cinsine göre üzerindeki astar ya da vernikler tamamen zımparalanır.
- Vernik üzerine yapılan boyalar mobilyalar tarafından emilmediği için istenilen kusursuz görünüm elde edilemez.
- Zımparadan sonra uygulama şekline karar verilir ve mobilyada boyanın bulaşmaması gereken bölgeler kapatılır.
- Püskürtme ve fırça gibi materyallerle gerçekleşecek yaş boya uygulamasında mobilyanın üzerine astar uygulanır.
- Astar sayesinde yaş boyanın rengi daha canlı ve parlak görünür.
Her uygulamanın ardından yaş boyanın cinsine göre birkaç saat kurutma yapılmalıdır. Sonrasında ikinci ve üçüncü kat boyalar atılarak mobilyanın renk bütünlüğüne kavuşması sağlanır.
Püskürtme tabancasının en büyük avantajı yüzeye tek seferde ve eşit miktarda boya uygulamasıdır. Özellikle işlemeli ve çok detaylı mobilyaların tüm yüzeyine eşit boyanın ulaşması için püskürtme yöntemine başvurulur.
Tabanca sayesinde boyanın üzerine hiçbir cisim temas etmediğinden fırça ve rulo izi gibi sorunlar ortadan kalkar. Başlangıçta ıslak olan yaş boya, saatler geçtikçe taşlaşmaya ve yüzeyde tutunmaya başlar.
Püskürtme tabancası ve pompalarla uygulanan boyama işlemleri, süreden ve emekten de tasarruf edilmesini sağlar. Mobilya üzerinde belirlenen kumaş ve diğer yüzeylerin kapatılmasının ardından boya tazyikli bir şekilde uygulanır. Sadece manuel püskürtme teknikleriyle değil elektrostatik işlemlerle de yaş boya uygulaması gerçekleştirilebilir.
Elektrostatik Yaş Boya Uygulaması
Manuel robotlu boyama işlemleriyle ilgilenen pek çok işletmede elektrostatik sistemi kullanılır. Özellikle metal ve çelik gibi yüzeyleri kolayca kaplama fırsatı sunan elektrostatik yaş boya uygulaması zamandan ve maliyetten tasarruf edilmesini sağlar.
Toz boyama tekniklerinde ön plana çıkan elektrostatik işlemler, aynı şekilde yaş formdaki ürünlerde de etkili çözümler sunar. Daha az boyayla metal kökenli mobilyaları yenilemek için bu uygulama tercih edilebilir. Kabin kirliliği ve ortam temizliği gibi problemleri ortadan kaldıran elektrostatik yaş boya tabancası, topraklanmış artı yüzeye eksi yüklü partikülleri sıçratır.
Basınçlı havadan faydalanan boya tabancası, sıvı formdaki ürünü yüzeye eşit oranda dağıtır. Bu uygulamada dikkat edilmesi gereken nokta iletken yüzeylerin tercih edilmesi ve işlem öncesinde topraklama yapılmasıdır. Topraklanmış noktaya eksi yüklü boyalar gönderildiğinde mıknatıs görevi gören yüzeye tüm partiküller yapışır.
Yaş Boya ve Toz Boya Arasındaki Fark Nedir?
Yaş ve toz boya işlemlerindeki en büyük fark ürünün formudur. Uygulama yapılacak mobilyaların özelliğine ve kullanım alanlarına bakılarak yaş veya toz boyalar tercih edilir. Daha kalıcı ve avantajlı olan yöntemi belirlemek bu işlemin en önemli aşamasıdır.
Mobilyaların işlem sonrasında mekanik strese maruz kalması ya da istenen boya kalınlığı gibi etkenler, seçim esnasında dikkate alınır. Uygulamanın tüm aşamalarını etkileyen yaş boya ve toz boya farkı, aşağıda maddeler hâlinde sıralanmıştır:
- Toz boyama işleminde eksi yüklü parçacıklar tabanca yardımıyla yüzeye gönderilir. Elektrostatik boya tabancası sayesinde uygulanan bu işlem, etrafta hiçbir kirlilik meydana getirmez.
- Toz boyalar mobilyanın yüzeyine püskürtüldükten sonra jel kıvamının oluşması ve kaplamanın gerçekleşmesi için özel fırınlarda kürleme işlemi gerçekleşir. Boyanan ürün fırınlandıktan sonra yüzey boyayı tamamen emer ve pürüzsüz bir görüntü oluşur.
- Yaş boya işleminde ise sıvı formdaki ürün farklı şekillerde yüzeye uygulanabilir. Fırça, sprey, pompa ve rulo gibi sayısız ürünle uygulanabilen yaş boyalar, çeşitli içeriklerde olabilir.
- Islak formda olan yaş boyaların yüzeyde tutunması ve kuruması için daha uzun süre beklemek gerekir. Yaş boyalarda kaplama kalınlığı üründen ürüne çeşitlilik gösterir. Kalın bir uygulama yapılması durumunda her kat için belirli bir süre boyanın kuruması beklenmelidir.
- Standart yaş boya uygulamalarına kıyasla toz boyaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğunu söylemek mümkündür. Bunun sebebi uygulama sonrasında boyanın fırınlanarak daha kalıcı hâle getirilmesidir. Ancak endüstriyel yaş boya çeşitlerinin kullanılması dayanıklılığı eşit seviyeye getirir.
Toz boyanın öne çıkan diğer özellikleri şunlardır:
- Mekanik ve çevresel strese maruz kalan mobilyalarda toz boyalar daha dayanıklı ve kalıcıdır.
- Toz boyalar standart ASTM tuz spreylerinin kullanımıyla 1000 saate kadar uygulanabilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olan toz boyalar sayısız formda kullanıma uygundur.
- Uygulama esnasında 170 ila 200 derece arası sıcaklık uygulandığından ısıya dayanıklı yüzeylerde kullanılabilir.
- Korozyon direnci oldukça fazladır.
- Tek katta bile kalın ve yoğun bir boya tabakası oluşturur.
- Boyanın hiçbir noktasında damlama izi görülmez.
- Toz boyalar çevreye duyarlıdır, gereksiz kirlilik meydana getirmez.
Yaş boya çeşitlerinin kendine özgü getirileri ve özellikleri şunlardır:
- Birçok yüzeye yaş boyama yapmak mümkündür.
- Aşınması daha kolay olan yaş boyalı yüzeyler, zamanla deforme olabileceğinden onarım ihtiyacı duyabilir.
- Özellikle ince kaplama yapılacak yüzeylerde etkili ve avantajlı kullanım sağlar.
- Pürüzsüz ve yoğun renkli bir yüzey oluşması için kat sayısının artması şarttır.
- Yaş boyaların sayısız renk seçeneği mevcuttur.
- Toz boyaya kıyasla daha fazla iş gücü ve ekipmana ihtiyaç duyar.
Yaş Boyama Tekniklerini Kullanma: Fırça, Rulo veya Sprey?
Yaş boya teknikleri arasında tercih yapılırken yüzeyin özellikleri dikkate alınmalıdır. Sprey, fırça ve rulo olarak değişiklik gösteren yaş boya işlemlerinin detayları başlıklarda sıralanmıştır.
Yaş Boya Uygulamasında Sprey Kullanımı
Yaş boya işlemlerinde daha kısa sürede profesyonel bir sonuç alabilmek için sprey tabancaları kullanılır. Püskürtme tabancası tek seferde yüzeye eşit miktarda sıvı boya uygular. Yaş boyanın en ince oyuntulara kadar girmesini sağlayan sprey uygulaması özellikle çok detaylı mobilyalarda kolaylık sağlar.
Yaş boya çeşitlerinin hazneye doldurulmasının ardından uygulama yapılacak yüzeye hiçbir şekilde temas etmeden işlem tamamlanır. Spreyle boyamanın en büyük avantajı yüzeyin kısa sürede kapanmasıdır. Evde ya da endüstriyel ortamda boyama yapılırken spreyler tercih edilebilir.
Fırça ile Yaş Boya Uygulaması
Fırça yardımıyla yaş boya uygulamasını yapmak oldukça basittir. Özellikle detaylı alanlara boyanın ulaşması adına uygun boyutlardaki fırçaların kullanılması gerekir. Ayrıca boyalar arası geçişi sağlayan kesme işleminde de fırçaların yardımıyla kusursuz bir çizgi oluşturulur.
Mobilyaların dokusunu korumak ve kendinden pütürlü bir görünüm elde etmek için fırça ile boyama işlemi kullanılabilir. Yaş boyaların sıvı formda olması fırça uygulamasını kolay hâle getirir. Özellikle minik alanlarda rötuş yapmak için küt uçlu fırçalar tercih edilmelidir.
Yaş Boya Rulo Seçimi
Yaş boya çeşitlerinin yüzeye kolayca sürülmesini sağlayan bir diğer seçenek de rulo kullanımıdır. Ruloların dokusu yaş boyayı iyice emer ve mobilyanın yüzeyine eşit şekilde dağılmasını sağlar.
Farklı boy ve dokulara sahip olan rulolar, ahşaptan metale kadar sayısız mobilyaya uygulama yapma fırsatı sunar. Geniş ve düz alanlar için büyük rulolarla yaş boya uygulaması kolayca gerçekleştirilir. Küçük noktalara ulaşmak için de minik ruloların kullanılması yeterlidir. Özellikle evde mobilya boyamanın en pratik yöntemi rulo tekniğidir.
Ev Dekorasyonunda Yaş Boyanın Rolü (Avantajları)
Evlerde bulunan eski ve yıpranmış mobilyaları geri dönüştürmenin en etkili yolu yaş boya uygulamasıdır. Bu kapsamda yaş boyalarla gerçekleştirilen dekorasyon işlemlerinde aşağıdaki avantajlar ön plana çıkar:
Mobilyaları çöpe atmak ve yeni ürünler almak yerine yıpranan ürünler tekrardan boyanabilir.
- Aşınmış, çizilmiş ve deforme olmuş mobilyalar, yaş boya sayesinde yepyeni bir görünüme kavuşur.
- Rengi beğenilmeyen ve dekorasyona uyum sağlayamayan parçaları yenilemek için istenen baz ve renge sahip yaş boyalar kullanılabilir.
- Yaş boyanın yüzeye tutunması ve kat atılması oldukça kolaydır.
- Evde kullanıma uygun olan yaş boyalar, uzun süre dayanıklı ve kalıcı sonuçlar vadeder.
- Profesyonel ortamda yapılan yaş boyama işlemi sonrasında mobilyalar tamamen yenilenmiş bir görünüme kavuşur.
- Sıfır eşyaya para vermek yerine yaş boya teknikleriyle masrafları düşürmek mümkündür.
Yaş Boya Nerelerde Kullanılır?
Bu uygulama tüm mobilya ve yüzeylerde kullanıma uygundur. Yaş boya prosesi tercih edilen sektörler ve uygulama alanları şu şekildedir:
- Mobilya boyama ve otomobil parçalarını kaplama gibi uygulamalarda yaş boyalar kullanılır.
- Tarımsal yapıların boyanmasında kullanılır.
- Sanat eserlerini ve tarihî yerleri restore etmek için yaş boyalar tercih edilir.
- Kırsal alanda yer alan ev ve köprü gibi noktalar, yaş boya yardımıyla renklendirilir.
- Turizm alanında öne çıkan mekân ve yapılarda yaş boya kullanılır.
- Dekorasyonun her parçası, yaş boya ile yeniden renklendirmeye uygundur.
Hangi Mobilya Türlerinde Kullanabilirsiniz?
Ahşap ve benzeri malzemelerle hazırlanan mobilyaların tamamında yaş boyaların kullanılması mümkündür. Metal ve diğer kaynaklardan üretilen parçalar da bu teknik ile yeniden renklendirilebilir.
Bu noktada önemli olan yüzeyin boyayı tutmasıdır. Ahşap gibi yüzeyler geri dönüşüme çok uygun olduğundan kısa bir zımpara işleminin ardından boyama işlemi kolayca gerçekleştirilir. Evlerinizde bulunan ve boyamaya uygun olan her türlü yüzeyi bu uygulamayla yenilemek mümkündür.
Yaş Boya İşini Profesyonel Seviyeye Taşıma
Yapılacak olan bu uygulamayı profesyonel şekilde gerçekleştiren İstanbul Kimya, işlemin özelliklerine göre farklı teknikler kullanır. Yaş boyanın en iyi ve pürüzsüz şekilde yüzeye tutunmasını sağlayan profesyonel uygulamalarda mobilyaların sıfırdan imal edilmiş kadar yeni görünmesi sağlanır.
Profesyonel yaş boyacı arayan firmalar tarafından sıkça tercih edilen İstanbul Kimya, uygulama yapılacak ürüne ve istenen tekniklere göre kalifiye eleman desteği sunar. Elektrostatik boyamadan standart uygulamalara kadar sayısız işlemin gerçekleştirilmesi kaliteyi yükseltir. Yaş boya uygulaması hakkında daha fazla bilgi edinmek ve size özel fiyat tekliflerinden faydalanmak için hemen bizimle iletişim kurabilirsiniz.