Elektrostatik Toz Boya Uygulaması
Elektrostatik toz boya uygulaması, çevreye zarar vermeden metal yüzeylerin istenen renkle kaplanmasını sağlar. Toz partiküller kullanılarak hazırlanan boyama işlemi, uygulama esnasında fazladan ürün kullanma gerekliliğini ortadan kaldırmak için elektrostatik enerjiden destek alır.
Statik boya için kullanılan toz partiküller, uygulama esnasında eksi kutupla yüklenerek metal yüzeye püskürtülür. Cihazdan çıkarken elektrik akımıyla negatif yönünde evrilen toz boya, aynı kutuptan olması sebebiyle birbirinden uzaklaşarak metal yüzeye yapışır. Yüzeyde eşit şekilde dağılan toz boyalar, gerekli ısıtma işleminin ardından kuruyarak kalıcı hâle gelir.
Elektrostatik Toz Boya Nedir?
Elektrostatik toz boya, partiküller halinde hazırlanan kaplama malzemesidir. Oldukça geniş bir renk skalasına sahip olan ve genellikle otomotiv sektöründe tercih edilen elektrostatik toz boya, metal ve benzeri yüzeylerde uzun ömürlü kullanım deneyimi sunar. Uygulama esnasında tamamen kuru olan ve metal yüzeye püskürtülen toz boya, işlem anında negatif elektrik akımıyla yüklenir. Kuru taneciklerin aynı kutuptan olması, hedeflenen materyale doğru ilerlerken bir araya toplanmasını engeller. Farklı cisimlerin istenen renklerde boyanmasını sağlayan elektrostatik toz boya, işlem anında etrafa yayılma ve ürün israfı gibi problemlerin de engellenmesini sağlar.
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Ne İşe Yarar?
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Ne İşe Yarar?
Elektrostatik boya tabancası kullanılarak gerçekleştirilen bu işlem, metal yüzeylerin dayanıklı ve kalıcı şekilde kaplanmasını sağlar. Silah ve otomobil parçası gibi sayısız metal üründe tercih edilen elektrostatik boya uygulaması, fırınlama işleminin ardından yüzeye sıkıca tutunur. Darbelerden ve herhangi bir aşınmadan etkilenmeyen elektrostatik boya partikülleri, tamamen toz şeklinde yüzeye yapıştığından eşit şekilde dağılır. Parlak, pürüzsüz ve katmansız şekilde boyanmış bir yüzeye sahip olma fırsatı sunan elektrostatik toz boya uygulaması, doğaya zarar verme oranını minimuma düşürürken malzemeden tasarruf etme fırsatı da sunar.
Elektrostatik Toz Boya Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?
Fırın boya olarak da adlandırılan elektrostatik kaplama malzemesi, silah sanayiinde ve otomotiv sektöründe kesintisiz şekilde kullanılır. Elektrostatik toz boya tesisleri kapsamında profesyonel cihazların yardımıyla gerçekleştirilen kaplama işlemi, üründen tasarruf etme fırsatı sunar. Farklı periyot ve uygulama seçenekleriyle özelleşen bu işlemler, boyanacak yüzeye göre değişiklik gösterir.
- Corona Tekniği
- Tribo Tekniği
İki farklı kategoride ele alınan toz boyama işlemlerinde tabancadan çıkan boyaların her biri belirli dozda elektrikle yüklenir. Maksimum 100 kW değerinde elektrik akımıyla yüklenen boya partikülleri, topraklanan yüzeye doğru tazyikli bir basınçla hareket eder.
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?
Tüm metal ve alüminyum benzeri malzemelerin istenen renklerde kaplanması amacıyla tercih edilen bu uygulama, tamamen elektronların aracılığıyla gerçekleştirilir. Uygulama yapılacak yüzeyin nötr hâle gelmesi için topraklama işlemi yapıldıktan sonra, tabanca içindeki boyalara “-” kutuplu elektronlar yüklenir. Tüm bu aşamaların yapılması esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasının ardından imalat aşamasından geçen materyallere elektrostatik toz boya uygulaması gerçekleştirilir. Boyanın istenen yüzeye yeterli miktarda püskürtülmesinin ardından toz partiküllerin yüzeye tutunması için fırınlama işlemi gerçekleşir.
İhtiyaç durumunda uygulama yapılacak yüzeyin daha yoğun şekilde kaplanması amacıyla çift kat prosesler işleme dâhil edilir. Elektrostatik boyanın yüzeyde uzun süre kalıcı olması ve zorlu ortam şartlarına karşı dayanıklılığını sürdürmesi amacıyla gerekli durumlarda ikinci kat uygulanır. Uygulama sonrasında yüzeydeki tüm partiküllerin sabitlenmesi için tekrardan elektrostatik toz boya fırını kullanılır. İkinci katın uygulanmasının ardından fırının sıcaklık seviyesi farklı ayarlamalarla artırılabilir ya da daha düşük tutulabilir.
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Avantajları Nelerdir?
Elektrostatik toz boya makinası kullanılarak gerçekleştirilen kaplama işleminin sağladığı avantajlar şunlardır:
- Tamamen toz şeklinde tasarlanan elektrostatik boya, “-” yüklü elektronlarla yüklendiğinden doğrudan topraklanan yüzeye hareket eder. Toz şeklinde olması ve tüm boyanın aynı kutupla yüklenmesi ürünün eşit oranda dağılmasını sağlar.
- Uygulama esnasında elektrostatik boya fırını kullanıldığından yüzeye püskürtülen partiküller daha iyi şekilde tutunur. Ortalama 200-300 derecelik ısıya maruz kalan toz boya, sıcaklığın etkisiyle sıvı hâle gelerek yüzeye yapışır.
- Toz boyama sistemi için kullanılan cihazlar oldukça rahat ve pratik şekilde temizlenir. Bakımı kolay olan bu cihazlar, renklerin değiştirilmesi anında basınçlı havadan yardım alınarak kabin ve tabancalar tertemiz hâle getirilir.
- Çevreye yayılmayan ve israf olmayan toz boya, silah kaplama uygulamalarında kısa sürede daha iyi sonuçlar ortaya çıkarır.
- Kaplama esnasının ardından haznede toplanan fazla boyalar, toz şeklinde olduğu için tekrardan kullanılır. Uygulamayı ekonomik hâle getiren bu özellik, boya ve enerji israfının önüne geçer.
Geleneksel boyama uygulamalarına kıyasla daha dayanıklı olan elektrostatik kaplama işlemleri, ön işlem havuzu gibi farklı alanların kullanımıyla kalıcı hale getirilir. Çevre kirliliğini azaltmak amacıyla geliştirilen bu uygulama, boyanın sıvı hâle dönüşmeden hedef yüzeye ulaşmasını sağlamaktadır. Petrol ve benzeri zararlı kimyasallar kullanılarak hazırlanan boyalar, sıvı şekilde uygulanması durumunda çevrede kalıntılar oluşturur. Yüzeylerde kalıcı izler bırakan ve hoş olmayan görüntülere sebep olan sıvı boyalar yerine elektrostatik tekniğiyle uygulanan toz boyalar kullanılır. Özellikle daha az miktardaki ürünle ekstra yoğun boyama alanı oluşturan elektrostatik partiküller, tasarruflu olması sebebiyle de tercih edilir.
Elektrostatik Toz Boya Uygulaması Dezavantajları Nelerdir?
Birçok alanda tercih edilmesine karşın belli başlı durumlarda ortaya çıkan elektrostatik toz boya sorunları, aşağıdaki listede tüm detaylarıyla sıralanır:
- Şehir ortamında sıkça karşılaşılan asidik yapıdaki kirlere karşı, elektrostatik boyalar daha az direnç gösterir.
- Elektrostatik toz boya uygulaması kullanılarak sadece parlak ve mat yüzeyler elde edilir. Farklı özelliklerdeki boyama tekniklerini bu işlemi kullanarak gerçekleştirmek mümkün değildir.
- Uygulama esnasında gerçekleştirilen ön işlemlerin gerekli kriterlerde yapılmaması durumunda filiform korozyon olarak adlandırılan oksitlenme sorunu meydana gelebilir.
- Elektrostatik toz boya uygulaması yapılan yüzeylerde portakallanma sorununun meydana gelmesi mümkündür.
- Toz boyaların kullanımı esnasında sıfıra yakın seviyede uçucu özellikteki organik bileşikler çevreye yayılır.
Elektrostatik toz boya uygulaması için tercih edilen tekniklere ve işlem yapılacak materyallere bağlı olarak karşılaşılan dezavantajlar çeşitlilik gösterebilir. Uygulama yapılırken gerekli olan ön hazırlıklar ve tercih edilen boyalar, kaplanmak istenen materyale bağlı olarak farklılıklarla karşılaşmak mümkündür.
Elektrostatik Toz Boya Uygulamasının Uygulandığı Sektörler Hangileridir?
Elektrostatik toz boya uygulaması, özellikle otomotiv sektörünün vazgeçilmezleri arasına girer. Birbirinden farklı sayısız alanda kullanılan elektrostatik boyama teknikleri, bisiklet üretiminden beyaz eşya sanayiine kadar sayısız sektörde tercih edilir. Uzun ömürlü ve kaliteli yapısıyla her sektörde kullanım alanına sahip olan elektrostatik toz boyama tekniği, silah üretiminin de vazgeçilmezleri arasındadır.
Alüminyum sac, çelik kapı, asansör materyalleri ve sayısız metal üretiminin gerçekleştirildiği sanayilerde, renklendirme ve kaplama işlemleri için elektrostatik toz boya uygulamasından yardım alınır. Kullanım alanı oldukça geniş olan bu işlem, işçi sağlığının da korunmasına katkı sağlar. Dayanıklılığı ve kaliteli duruşuyla ürünlerin istenen görünüme kavuşmasına yardım eden elektrostatik toz boya uygulaması, zamanla daha fazla kullanım alanına sahip olan yeni nesil kaplama teknikleridir. Üretimini yaptığınız ürünleri daha kaliteli ve dayanıklı boyalarla kaplamak isterseniz firmamız tarafından sunulan elektrostatik uygulamalarını tercih edebilirsiniz.
Elektrostatik toz boya uygulamasına mı ihtiyacınız var?
HAYATINIZA
RENK KATIYORUZ