İstanbul Kimya Endüstrisi

istanbulkimya-logo

Serigrafi Baskı Uygulaması

Farklı yüzeylerde çeşitli boya seçenekleriyle uygulanabilen serigrafi baskı işlemi, özel bir elek yardımıyla boyayı kalıcı ve etkili hâle getirir.

serigrafi-baski-uygulamasi-7

Birbirinden farklı yüzeylerde çok çeşitli boya seçenekleriyle uygulanabilen serigrafi baskı işlemi, rakle adı verilen özel bir elek yardımıyla boyayı daha kalıcı ve etkili hâle getirir. Elekten geçen boyayı aynı anda istenen şekle uygun olacak şekilde hareket ettiren makineler yardımıyla yüzey baskılı hâle getirilir. Materyallerin üzerinde çıkarılmak istenen yazı ve logoları ince bir hassasiyetle çizen tampon baskı makinesi, bilgisayar yardımıyla kontrol edilir.

Serigrafi Nedir?

Serigrafi uygulaması, farklı sektörlerde tercih edilen özel elekli boya ve baskı tekniği olarak özetlenebilir. Tercih edilen materyallere göre farklı boya ve teknikler kullanılarak hazırlanan serigrafi işlemlerinde, marka adları ve logoları gibi birbirinden farklı detayları yüzeylere aktarmak mümkündür. Özellikle eşantiyon ve hediyelik ürünlerdeki reklam amacını ön plana çıkarmak için kullanılan serigrafi baskı uygulamasıyla kalıcı ve dikkat çekici baskılar hazırlanır. Ürünlerin hangi marka ve şirkete ait olduğuna dair net bilgiler sunan baskıların tamamı, dayanıklı ve dikkat çekici tasarımıyla serigrafi kapsamında öne çıkar.

Serigrafi Baskı Nedir?

Serigrafi Baskı Nedir?

Serigrafi uygulaması, birbirinden farklı materyallerde tercih edilebilen çok amaçlı bir işlemdir. Reklam çalışmalarından logo kullanımına kadar sayısız amaçla tercih edilen serigrafi, materyallerde kalıcı simge ve yazıların yer almasını sağlar. Firmaların reklam çalışmalarından ürün tasarımı ve logoya kadar çok geniş bir alanda kullanıma sunulan serigrafi işlemi, özel elekler yardımıyla boyayı daha kalıcı ve canlı hâle getirir.

Genellikle kumaş ve kağıt gibi yüzeylere uygulanan kaplama işlemi, plastik, metal ve ahşap gibi yüzeyler için de özel boyalar kullanılarak hayata geçirilir. Manuel ya da makina yardımıyla uygulanabilen serigraf işlemleri için boyaların tamamı istenen tasarıma uygun olacak şekilde süzülür. Serigrafi baskı uygulamasında istenen model ve yazı stiline bağlı olarak tek kullanımlık kalıplar hazırlanabilir.

Serigrafi Baskı Uygulaması Ne İşe Yarar?

Serigrafi boyası kullanılarak gerçekleştirilen baskı uygulaması, kağıt ve kumaş gibi yüzeyler başta olmak üzere istenen tüm cisimlerde kalıcı desenlere yer verme fırsatı sunar. Özellikle işyerlerine ait ürünleri belirlemek ve demirbaş eşyalara şirket kimliğini yüklemek amacıyla serigrafi uygulama tekniklerinden destek alınır. Baskıda kullanılan boyaların yüzeye uygun maddelerden elde edilmesi sıvıyla temas etme ya da aşınma gibi durumlarda baskının kalıcı olmasını sağlar.

Serigrafi uygulamasını özel kılan bir diğer etmen de istenen her model ve renkteki baskılar için kişisel kalıpların hazırlanmasıdır. Yazı stilinden puntoya ve renklere kadar sayısız detaya uygun şekilde hazırlanan serigrafi baskı kalıpları, bilgisayar ortamında geliştirilir.

Serigrafi Baskı Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Serigrafi Baskı Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Serigrafi baskı makinası kullanılarak gerçekleştirilen uygulamanın özellikleri ve sunduğu avantajlar, aşağıda tüm detaylarıyla sıralanmıştır:

Serigrafi makinalarında yer alan özel filtre ve eleklerin yardımıyla boya ilk aşamada sadece çerçeve kısmını oluşturacak şekilde püskürtülür. Uygulama esnasında belirlenen ölçü ve renklerin birebir aynısını çıkaran baskı makineleri, her parçada aynı görüntüyü oluşturur.

Bireysel ya da tek seferlik çalışmalar için hazırlanabilen özel kalıplar sayesinde baskı aşamasında istenen görüntü elde edilir. Şirket veya hizmetler için belirlenen logo ve tasarımların yanı sıra reklam çalışmaları için tercih edilen baskılar da özel olarak uygulanabilir.

Tek bir kalıp üzerinden uygulamanın gerçekleştirilmesi mümkün olduğu gibi birden fazla şablon kullanılarak da aynı ürün üzerine farklı baskıların yapılma imkânı bulunur.

Seri üretim seçeneğiyle tek seferde birden fazla ürüne baskı yapma fırsatı sunan temiz serigrafi uygulaması, maliyetin düşmesine olanak tanır.

Uzun yıllar boyunca kalıcı olabilen serigrafi baskılar, metal, çelik, demir, alüminyum, kumaş, tahta, kağıt ve plastik gibi sayısız yüzeyde tercih edilebilir.

Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?

Serigrafi baskı uygulamasında kullanılan aşamalar ve gerekli olan temel malzemeler, aşağıda sıralanmıştır:

  • Kalıcı baskı için kullanılan serigrafi malzemeleri, temelde eleklerden meydana gelir. İpek, metal ve sentetik olarak üç farklı gruba ayrılan serigrafi elekleri, bu aşamada baskı yapılacak materyale göre seçilir.
  • Baskı aşamasında istenen şekli doğru bir kalıp içinde çıkarmak adına ahşap ya da metal malzemeden elde edilen sıyırıcılar kullanılır. Kumaş, deri, kağıt, metal ya da ahşap gibi yüzeylere yapılmak istenen baskının boyutuna ve özelliklerine bağlı olarak çerçeveler belirlenir.
  • İmalat aşamasından sonra serigrafi baskıya gönderilen malzemeler için ideal kalıplar belirlendikten sonra, boya seçimi yapılmakta ve uygulamaya geçilmektedir.
  • Tamamen eleklerin kullanımıyla gerçekleşen baskı aşamasında, boya ilk olarak ince katmanlardan geçirilir. İstenen şekil için temel çizgilerin belirlenmesini yardımcı olan bu uygulama, baskıdaki yazı ve çizimlerin kusursuz görünmesini sağlar.
  • İnce ipek ipliklerin yardımıyla ısıtılan boya, eleklerden geçtikten sonra hedef yüzeye ulaşır. Uygulama yapılmak istenen bölümlerin dışında kalan kısımlar kapatıldıktan sonra, çerçeve içinde kalan yerlere uygun renklerdeki boyalar temas eder.

Baskı aşamasından hemen sonra, tamamlanan materyallerdeki boyaların kalıcılığını sağlamak amacıyla kurutma evresine geçilir. Kısa sürede kuruyan ve sabitlenen serigrafi baskı boyası, yüzeylerde kalıcı bir görüntü oluşturur.

Serigrafi Uygulamasının Uygulandığı Sektörler Hangileridir?

Temiz serigrafi baskı ve endüstriyel çözümler alanında tercih edilen serigrafi baskının kullanım alanları sektörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Örneğin imalattan çıkan malzemelerin satışa hazır hâle gelmesi için uygun desen ve renklerdeki baskıların gerçekleştirilmesi gerekir. Ayrıca reklam sektöründe sıkça tercih edilen ve oldukça geniş bir pazara sahip olan serigrafi uygulaması, kumaş ve plastik üretiminde de önemli bir aşama olarak değerlendirilir.

Alışveriş poşetleri, sırt çantaları, etiketler, davetiyeler, hediyelik eşyalar, nikah şekerleri, tabelalar, eşantiyon reklam ürünleri ve daha sayısız malzemeyi renklendirmek amacıyla da serigrafi baskı uygulamasından yardım alınır. Uygulamanın yapılacağı boya türüne ve materyale bağlı olarak malzemeler belirlendikten sonra işlem başlatılır. Siz de serigrafi baskı uygulamasıyla ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için İstanbul Kimya ile hemen iletişim kurabilirsiniz.

yılından bugüne
2023
metrekare alanda
0
boyama tesisi
0